Wakker worden uit de droom

Non-dualiteit is een ander woord voor liefde. En voor medemenselijkheid. Vanuit non-duaal bewustzijn is duidelijk dat er niets gebeurt en nooit iets is gebeurd. Dat is de Wijsheid dimensie, het directe Inzicht in de aard van ons bestaan. Tegelijkertijd worden wij dagelijks geconfronteerd met een ongelooflijke hoeveelheid lijden, agressie, geweld en onrechtvaardigheid die binnen dat illusoire bestaan plaatsvinden en een oneindige stroom van slachtoffers maakt.

 

Ons openen voor dit lijden en aanvaarden dat wij daar inherent en intiem mee verbonden zijn is de Liefdesdimensie van non-dualiteit. Wij doen dat vanuit het inzicht dat alles een uitdrukking is van het Ene bewustzijn en tegelijkertijd vanuit het inzicht dat al dat lijden net zo reëel is als de filmbeelden op het doek. Wij hoeven ons niet in te spannen om het lijden van de personages in die film te verzachten door voor hen een betere toekomst te bedenken.

 

Vanuit non-duaal bewustzijn is daar spontaan de neiging om dat lijden en de verwarring tot een einde te brengen door hen wakker te schudden, te helpen om te ontwaken uit de droom van hun levensscript. En samen de bioscoop te verlaten, het Licht in van de non-duale werkelijkheid. Diepe slapers schrikken als je die abrupt wakker maakt. Het werkt beter om ze stap voor stap te doen ontwaken, door meditatie, inspirerende verhalen en zelfonderzoek. Tot zij zelf inzien dat die allemaal nog onderdeel zijn van het verhaal van wakker worden. En dat is iets anders dan wakker zijn! En die laatste stap moeten wij zelf zetten.

 

Daarom, word wakker. Zoals Sri Nisargadatta Maharaj zei: “alles wat je denkt dat je bent, dat ben je niet.”

 

Alexander

Reactie schrijven

Commentaren: 0